Op de luchtmachtbasis van Brustem bij Sint-Truiden wordt binnenkort de eerste steen gelegd van DronePort, een incubatiecentrum voor de snelgroeiende Europese drone-industrie. Agoria en ADM brachten er tijdens een CxO Event “Drones Create Value for your business” enkele drone-lidbedrijven samen met andere stakeholders en ondernemers uit diverse industrieën. En die kwamen, het mag gezegd, ogen te kort.

Een met 3D-printing gefabriceerd prototype van een pakjesdrone, een supersnelle fixed-wing drone voor ‘remote sensing’ vanuit de lucht, een indrukwekkende multicopter van een type dat in IJsland ook op de filmset van Game of Thrones werd gebruikt, een in een ronde beschermingskooi gemonteerde minidrone voor veilige camera-inspecties in pijpleidingen en andere besloten ruimtes,… Moeiteloos trotseerden ze op woensdag 7 juni jl. de nochtans nijdige wind op de luchtmachtbasis van Brustem, Sint-Truiden.

Incubator voor drone-industrie

Bedrijven uit de dronesector zoals Aetos Drones, Airobot, Omnifly, DroneMatrix, Unifly, CargoCopter en Delair-Techdemonstreerden er, op uitnodiging van Agoria en innovatienetwerk ADM, hun technologieën en toepassingsmogelijkheden aan een groep ondernemers uit andere industrieën. Daarnaast was ons event ‘Drones create value for your business’ voor de meeste aanwezigen ook een mooie eerste kennismaking met DronePort.

Dat initiatief, ontstaan uit een samenwerking tussen de Vlaamse overheid, LRM en de Stad Sint-Truiden, moet hét Europese uithangbord worden voor start-ups, gevestigde bedrijven en onderzoeksinstellingen die zich willen toespitsen op technologie en toepassingen voor drones. Vlakbij Loods 27, de hangar waar het event plaatsvond, zal een incubator naar campusmodel worden gebouwd met kantoren, onderzoeksruimtes, opleidingsmogelijkheden voor piloten en een kooi voor indoor testvluchten met drones. Op dezelfde site zijn nu al drie officiële testzones voor drones vergund: een grote vliegzone van twaalf bij zeven kilometer en twee kleinere zones. “Op het terrein en in de lucht is alles in gereedheid. We hopen na de zomervakantie ook met de bouw van de campus zelf te kunnen starten,” zei Peter Dedrij, business development manager van DronePort. Hij wees erop dat op dezelfde site nog altijd reguliere luchtvaartactiviteiten plaatsvinden, zo’n 1.500 vluchten per jaar: “Die complementariteit is erg belangrijk omdat het toch om twee totaal verschillende ecosystemen gaat die in de toekomst wel in hetzelfde luchtruim zullen moeten samenleven.”

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik in 2013, toen het idee voor DronePort werd gelanceerd, behoorlijk verrast was en zelfs op internet heb moeten opzoeken wat UAV’s eigenlijk zijn,” gaf Veerle Heeren, burgemeester van Sint-Truiden, toe: “Maar vandaag ben ik bijzonder trots dat we hebben doorgebeten, want met dit initiatief zal onze stad straks het voortouw nemen in een innovatieve sector met een grote toekomst. En dat zal ongetwijfeld bijdragen tot de creatie en duurzame verankering van vele jobs in onze regio. Vergeet bovendien ook niet dat drones weldra levensbelangrijk zullen worden voor andere pijlers van onze plaatselijke economie, zoals de vele fruitbedrijven hier in de streek. Kortom, drones en Sint-Truiden, dat gaat heel goed samen!”

“Clarity from above”: what’s in it for Belgium?

In het vorig jaar gepubliceerde PwC-rapport ‘Clarity from above’ wordt het wereldwijde businesspotentieel voor drones op 127,3 miljard dollar geraamd.Mark Vanlook, voorzitter van het Vlaamse dronecluster EUKA, illustreerde die raming met een opsomming van interessante professionele toepassingen van drones in sectoren zoals landbouw, bewaking, transport en logistiek, overheid (brandweer, politie,…), bouw en infrastructuur, de vrijetijdseconomie en uiteraard ook de industrie. Lieve Van Gijsel, manager van ons lidbedrijf Aetos Drones dat o.a. technische installaties inspecteert met drones, verwoordde het tijdens een kort individueel gesprek als volgt: “70% van mijn tijd ben ik op de baan om de mogelijke industriële toepassingen van drones toe te lichten. Er is aan klantenzijde nog best veel onwetendheid, maar die slaat steevast om in groot enthousiasme van zodra de ogen opengaan. Ik ben dus zeer optimistisch over de toekomst.” Agoria van zijn kant kondigde tijdens het event aan dat het binnenkort, in samenwerking met PwC, een Belgische versie van het ‘Clarity from above’-rapport zal uitbrengen. Iets om naar uit te kijken!

 

Lees het volledige verslag hier: https://www.agoria.be/nl/Luchtvaart-2-0-daar-komen-de-drones

Bekijk hier alle foto’s

Pin It on Pinterest