Proeftuin Smart Connectivity

Projectinformatie

4. In uitvoering

Projectpartners overheid: VLAIO Industrie 4.0
Projectpartners kennisinstellingen: IMEC, Flanders Make, EUKA
Startdatum – Einddatum: 1/1/2018 – 30/6/2021

Samenvatting

Om competitief te blijven vereisen innovaties binnen Industrie 4.0 verregaande procesinzichten, procesoptimalisatie en flexibiliteit. De proeftuin Smart Connectivity demonstreert en combineert nieuwe, cruciale ICT-oplossingen. Deze oplossingen zorgen voor juiste en up-to-date informatie over de locatie en status van ruwe materialen, producten, machines en personeel, en dit in de verschillende fasen van een productielijn.

Projectbeschrijving

Industrie 4.0: een veeleisende omgeving die gekenmerkt wordt door een on demand productie, massale personalisatie, wereldwijde concurrentie, en korte voorlooptijden. In de proeftuin geven we een demonstratie van de voordelen die slimme connectiviteit die nieuwe industrie zal brengen, en tonen we hoe we processen en goederen kunnen verbinden om zo een maximale efficiëntie na te streven.

Hoge productiviteit, kwaliteit en efficiëntie zijn de kernwoorden. Het project kan genieten van een synergie met smart factories en smart productivity.

 

Technologische innovaties:

  1. Continue draadloze connectiviteit: dit met zowel statische als mobiele voorwerpen (AGV’s, drones, een robotarm, producten, goederen …)
  2. Continue locatietracking: tot op de centimeter nauwkeurige ultrabreedband (UWB) localisatie en sensorfusie.
  3. Objectherkenning: cameragebaseerde spatiale oriëntatie en inventarisbeheer.

Cases en demos: 

  • Doelgerichte gebruikscases: inventarisbeheer, geautomatiseerde inspecties van proces- en productiekwaliteit, geautomatiseerde begeleide voertuigen en drones, draadloze controlelussen, autonome robots en machines, interne logistiek …
  • Voornaamste demo: autonome drones voor het beheer van de magazijninventaris en de inspectie van processen.

Aanbod:

  • Grootschalige demonstraties (Gent en Leuven)
  • Lokale technologiedemonstraties (in realistische omstandigheden)
  • Masterclasses (verdiepende technologische discussies)
  • Haalbaarheidsstudies (valorisatie en technologie)
  • Consultancy (ontwerp van oplossingen op maat)

Nieuws over dit project

Flanders Make ontwikkelt vliegende robots voor de logistiek en landbouw

Flanders Make ontwikkelt vliegende robots voor de logistiek en landbouw

Na de succesvolle inkanteling van de Vlaamse Drone Federatie EUKA bij Flanders Make een jaar geleden, toont Flanders Make nu twee toepassingen met vliegende robots. Voor landbouwers is het bijvoorbeeld cruciaal om een goede oogstvoorspelling te maken. Dat is erg interessant om vooraf concrete afspraken te maken met afnemers en om in te schatten hoeveel middelen er nodig zijn voor de oogstarbeid.

Lees meer

Pin It on Pinterest