Calamiteitendrone


Projectpartners overheid: ntb

Projectpartners privé: Skycan, Drones at Work, Drone Eye, OO Drones

Projectpartners kennisinstellingen: Innovatiecentrum

Projectduur: ntb

Status: Pre-concept


Korte samenvatting

Deze groep, getrokken door ondernemer Guy Verhoeven van Skycan, zit momenteel op het niveau van concrete afspraken met overseas bedrijven (drone, sensoren, camera) voor verkoop in België op basis van een procentuele vergoeding op de omzet, waarvan zij de lead zijn. Het kan gaan over verkoop, leasing en kan al dan niet gecombineerd worden met servicepakketten. Doelgroepen zijn de diverse hulpdiensten (politie, brandweer, medisch, civiele bescherming, rescue, …), enz…

 

Innovatiedoelstellingen

  • Ontwikkeling van juiste drones met sensorenpakket
  • Organisatorisch op hoger niveau afspraken maken ipv met elk korps afzonderlijk. Uitrol Vlaanderen/België

 

Doelstellingen project

Idee is om een situatie te creëren dat voor alle hulpdiensten (brandweer, politie, civiele bescherming, research & rescue, medische urgentie, …) en indien de ramp zelf het vereist voor gans Vlaanderen/België er binnen het kwartier een drone (uitgerust met de voor die ramp relevante sensoren) en piloot kan aanwezig zijn op de plaats van de ramp. Veel goedkoper dan alternatief: helicopters.

Actieplan:

  • Haalbaarheidsstudie rapport voor binnenlandse zaken/gouverneurs.
  • Early adopters uitnodigen (korps Lommel ?) of een aantal diverse GEBRUIKERS (hulpdiensten)uitnodigen op een vergadering
  • Civiele bescherming heeft lastenboek: zien vast te krijgen
  • Eerste stap is misschien participeren met een drone in een rampenoefening om de mogelijkheden te laten zien

 

Mark Vanlook (EUKA) is voorstander van beperkter stappen gedurende enkele jaren ipv de ultieme superdrone direct te willen slijten over gans Vlaanderen. Beter een aantal kleine stapjes dan nu al iets allesomvattends te willen doen. Voor elke hulpdienst zijn de behoeften ook toch weer iets anders. Met een drone naar de locatie van de ramp rijden : wat als file ? Toch een drone van op afstand kunnen sturen met voldoende autonomie ? Als interessant project/beperkte stap haalt hij bijvoorbeeld volgend project van EUKA aan: http://euka.org/projecten/merpas/.

Zo moeten er nog projecten komen de eerste 2-3 jaren (haalbaarheidsprojecten, maar ook ontwikkelprojecten hard- en software). In parallel kan dan langzaam geconvergeerd worden.

Schrijf je in op de EUKA-nieuwsbrief!

Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest