Mirador: Monitoring industrial sites with reliable, semi-autonomous and online drones


Projectpartners privé: DroneMatrix, Securitas

Projectpartners overheid: VLAIO

Projectpartners kennisinstellingen: KU Leuven

Projectduur: 01/05/2016 – 30/04/2018

Status: In uitvoering


 

Korte beschrijving van het project:

Dit project zal een drone-gebaseerde dienst voor bewaking van grote industriële locaties realiseren: on-board sensor- en cameragegevens maken autonome vluchten en bewakingsacties mogelijk, en via beveiligde communicatiekanalen kunnen gevaren op afstand gedetecteerd worden.

Volgende concrete doelstellingen worden nagestreefd:

  1. Ontwerp van een drone en van een drone docking architectuur voor een bewakingsdienst met minstens hetzelfde niveau van dienstverlening (‘Service Level Agreement’) als het huidige aanbod, dat hoofdzakelijk gebaseerd is op de inzet van lokale veiligheidsagenten. Dit vereist (i) een drone met een vluchtduur van minstens 50 minuten, (ii) een automatische landing van de drone in het docking station binnen 5 seconden vanaf een afstand van 100 m, (iii) een slim docking station dat de drone kan terugroepen bij slecht weer en dat een automatische batterijwissel doet, zodat een grote onderhoudsbeurt pas om de twee jaar moet gebeuren, en (iv) het gebruik van ADS-B19 technologie om botsingen met helikopters en vliegtuigen in dezelfde hoogtelaag te voorkomen.
  2. Integratie van de drone-docking-infrastructuur in een end-to-end (dus inclusief cloud & processing op afstand) beveiligingssysteem, geschikt voor bewaking van bedrijfsterreinen. Dit systeem wordt gekenmerkt door (i) een maas van beveiligde communicatielinken tussen een hub op het dockingstation en een eindpunt in de controlekamer, (ii) on-line aanvraag van dronevluchten, (iii) een multi-drone en multi-docking omgeving en (iv) de mogelijkheid om vanuit een meldkamer in te grijpen op de drone en/of de camera of om vanop een afstand vanaf 5m tot 30m van het doel of de persoon, via de drone mondelinge instructies vanuit de meldkamer te geven.
  3. 99,99% beschikbaarheid van de drone-oplossing verzekeren om bewakingsopdrachten uit te voeren (ook onder bepaalde kwaadwillige aanvallen) door middel van (i) tegen aanvallen resistente gecodeerde drone-docking communicatie, (ii) multi-drone werking en (iii) detecteren en oplossen van communicatiestoringen of van problemen met geïsoleerd geraakte elementen van het systeem.
  4. Het uitrusten van de drone met camera-visie en beeldverwerking voor de automatische detectie van brandhaarden, personen en auto’s en deze vervolgens te lokaliseren en te benaderen tot een afstand van 15 m tot 25 m, incl. implementatie van algoritmes voor automatische nummerplaatherkenning (ANPR) en gelaatsherkenning. De herkenning is mogelijk met 95% precisie/nauwkeurigheid.
  5. Het uitvoeren van een ‘proof of concept’ bij het bedrijf H. Essers (routinepatrouilles en ad hoc drone acties die volgen op de detectie van een anomalie). Het doel is dat de drone-oplossing 99% van de gevallen kan afhandelen die on-site veiligheidsagenten vandaag aanpakken.

Dit project zal Securitas toelaten een drone-gebaseerde beveiligingsdienst op te nemen in zijn portfolio voor grote industriële sites, zowel in België als in de wereld (Azië en EMEA). Voor DroneMatrix vormen de projectresultaten de basis om een eerste drone-oplossing voor de bewaking van grote bedrijfsterreinen in de markt te zetten, waarop de eerder genoemde dienst van Securitas (of andere service provider uit de bedoelde regio’s) is gebaseerd. Hierbij wordt uitgegaan van een sterke operationele samenwerking tussen de dienstverlener en de technologieleverancier. DroneMatrix verwacht zo gedurende 5 jaar validatie (2018-2023) een omzet van minimum 30 miljoen euro en een groei met 31 werknemers te realiseren. Securitas zal met de verkoop van diensten in België op 26,7 miljoen euro mikken, waarbij de huidige tewerkstelling kan behouden blijven in de transitie van bijna pure arbeidsgedreven diensten naar gelijkaardige diensten met hogere toegevoegde waarde op basis van hoogtechnologische ondersteuning. Bij valorisatie van het project wordt de minimaal verwachte economisch toegevoegde waarde in Vlaanderen van 8 miljoen euro hiermee overschreden.

Ik wil graag meer weten over dit project.

Schrijf je in op de EUKA-nieuwsbrief!

Lees zeker ons privacybeleid na om te weten wat we met jouw gegevens doen via https://euka.org/privacy-policy/

Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest