De verschillende dronetoepassingen schieten als paddenstoelen uit de grond. Toch worden professionele toepassingen pas echt commercieel interessant wanneer vluchten ‘Beyond Visual Line of Sight’ (BVLOS) en automatisch uitgevoerd kunnen worden. Proximus experimenteert daarom op Droneport met 4G-antennes gericht op drone-hoogtes om op termijn een netwerkdekking in de lucht te kunnen voorzien. Tijdens het afgelopen DronePort Café heeft de netwerkprovider samen met AIRobot een demonstratie uitgevoerd voor een 20-tal toeschouwers uit de dronesector.

Drones worden vandaag de dag aangestuurd door een operator of piloot via radiosignalen. Die signalen hebben slechts een beperkt reikwijdte, waardoor drones dus ook maar binnen een bepaalde radius rond de piloot kunnen vliegen. Als we op termijn bijvoorbeeld pakjes willen laten leveren door drones, is er een alternatief nodig om drones autonomer en verder te laten vliegen. Een mobiel-netwerk in combinatie met drones die daarop aangepast zijn, kan een oplossing bieden.

Tijdens het DronePort Café heeft AIRobot een demonstratievlucht uitgevoerd met deze nieuwe techniek. Vanop DronePort werd de vluchtplanning doorgestuurd en het startcommando gegeven naar een drone die vervolgens opsteeg in het testgebied. Er werd een verbinding gemaakt met een laptop die draadloos verbonden was met het 4G-netwerk van Proximus. Het 4G-netwerk maakte dan weer rechtstreeks contact met de drone. Op het controlepaneel konden alle gegevens van de drone worden gezien en werden ook de FPV-beelden van de drone gestreamd met een zeer kleine latency.

Een belangrijke bevinding die tijdens de testen en demo’s naar boven kwam, is dat het ontvangst en vooral de snelheid van het bestaande Proximus-netwerk daalt in functie van de hoogte waarop er gevlogen wordt. Daarom wil Proximus een proefproject op Droneport en in Antwerpen starten met een dedicated netwerk voor drones op grotere hoogte. Op die manier hoopt de netwerkprovider een veel betere ontvangst en datatransfersnelheid in de lucht te kunnen aanbieden. Op die manier zouden in de toekomst drones perfect BVLOS bestuurd kunnen worden, en dat zelfs van over de hele wereld.

De bedoeling is dat drones in de toekomst via een speciale simkaart contact leggen met het dedicated netwerk en op die manier flightcommands of aanpassingen van het vluchtplan ontvangen. Ook het streamen van beelden kan via deze weg gebeuren. Er zijn wel nog wat uitdagingen te overwinnen, zoals de belasting van het netwerk wanneer een veelvoud aan drones tegelijkertijd met het netwerk connecteren. Op Droneport zijn er vijf SIM-kaarten aanwezig die gebruikt kunnen worden om testen uit te voeren (aanvragen via info@droneport.eu). Het volgende DronePort Café vindt plaats op 6 februari 2020.

 

 

20191017 Droneport Café (Proximus, AIROBOT)

Pin It on Pinterest