Nieuwe Europese dronewetgeving van kracht 

LET OP!

Sinds begin 2021 is de nieuwe Europese dronewetgeving van kracht en komt de Belgische wetgeving van 2016 intergraal te vervallen

 

De Europese Commissie heeft op 24 mei 2019 de definitieve Europese regelgeving aangenomen. Dat betekent dat we vanaf januari 2021 zijn overgegaan op het nieuwe regime. Er zijn 3 categorieën van vluchten: de open, de specifieke en de gecertificeerde categorie. In welke categorie u valt, hangt niet enkel af van het type drone, maar ook van de omgeving en de vluchtgebonden risico’s. Controleer dus voor elke vlucht in welke categorie u valt en welke voorwaarden daaraan verbonden zijn!

Vooral voor de open categorie, vroeger de recreatieve dronevliegers, is er veel veranderd. Vanaf nu moet namelijk elke drone zwaarder dan 250 gram of met een camera aan boord een unieke ID hebben, zodat hij snel geïdentificeerd kan worden door de ordediensten. Voor eigenaars van drones die meer dan 900 gram wegen, is er een verplicht dronebrevet dat te bekomen is na een theorie-opleiding en examen.

Algemene uiteenzettingen van de nieuwe Europese dronewetgeving sinds 2021

EUKA – Juni 2020

Belgian Drone Federation – December 2020

Geografische zones met vliegbeperkingen

Geografische UAS-zones zijn gebieden waar drones niet of enkel onder bepaalde voorwaarden mogen vliegen, of waar een vliegtoelating vereist is om te mogen vliegen. Ze garanderen de veiligheid in de omgeving van Belgische luchthavens en andere vliegvelden. Er zijn ook vliegbeperkingen voor UAS in de omgeving van bepaalde gevoelige sites zoals gevangenissen, nucleaire sites, koninklijke domeinen…

Droneguide

De Droneguide Map is vanaf 31/12/2020 de nieuwe officiële bron van informatie over alle Belgische geozones. Via deze tool kan u kennis nemen van de operationele omgeving en het geografische gebied waar uw vluchtuitvoeringen zullen plaatsvinden, inclusief de toegangsvoorwaarden voor het geografische gebied.

DSA Planner en DSA Fly

Met de Drone Service Applicatie (DSA) kan u gemakkelijk aanvragen tot vliegvergunning indienen binnen de door skeyes beheerde geografische UAS-zones, met name de Control Zones  (CTR’s) van Antwerpen, Brussel, Charleroi, Luik en Oostende, alsook de Radio Mandatory Zone (RMZ) van Kortrijk.

Webinar over vluchten in de ‘specific’ categorie

Dronepiloten die professioneel actief zijn, lopen vaak al snel tegen de grenzen van de ‘open’ categorie van de nieuwe dronewetgeving aan. Die stelt dat je sinds 31 december 2020 zonder specifieke toelating of extra administratie met een licht toestel over of dichtbij mensen mag vliegen en dat je zelfs met een toestel tot 25 kg mag vliegen, zolang je maar uit de buurt van mensen blijft (alle voorwaarden).

Maar wat als je toch met een zwaarder toestel dichtbij mensen wilt vliegen? Of wanneer je opdracht zich in gecontroleerd luchtruim bevindt? Dan beland je in de ‘specific’ categorie en moet je extra administratie in orde brengen. Bekijk hier ons webinar over vluchten in de specific categorie, inclusief een uitgebreide Q&A sessie.

Een antwoord op al uw vragen…

Het meest centrale punt om een sluitend antwoord op al uw vragen te vinden, is de Frequently Asked Questions pagina van de Cel Drones van het Directoraal Generaal Luchtvaart (DGLV). Op hun website vind je heel wat eerstelijns informatie terug en zijn de meest gestelde vragen en hun aantwoorden gebundeld op een aparte webpagina. 

Vraag het aan experts

Heb je een heel specifiek vraag rond de nieuwe wetgeving en biedt de FAQ van het DGLV geen soelaas? Sluit je dan zeker aan bij de Facebook-groep ‘UAV Professionals België‘. Dit is een groep waar piloten over heel België met elkaar in contact kunnen komen. Zoek je snel een concreet antwoord of wil je online ervaringen uitwisselen? Dan is deze groep wellicht iets voor jou. Deze Facebook-groep is een initiatief van Guy Verhoeven, een van de pioniers uit de Vlaamse dronesector.

“If failure is not an option, then neither is success”

De nieuwe Europese wetgeving is er vooral gekomen om te zorgen voor een veilig luchtruim. Hoe nauwkeurig je als dronepiloot ook alle regeltjes volgt, er kan altijd iets mislopen. Klein of groot, aan elke vlucht zijn bepaalde risico’s verbonden. Een goede verzekering is dus nooit een overbodige luxe. Bekijk hier ons aanbod van verzekeringspartners met een voordeeltarief voor leden.

Officiële instanties inzake dronewetgeving

EASA

Het European Aviation Safety Agency is het strategisch orgaan van de Europese Unie voor luchtvaartveiligheid. Haar missie is het bevorderen van de hoogste gemeenschappelijke normen voor veiligheid en milieubescherming in de burgerluchtvaart.

Directoraat Generaal Luchtvaart

De Cel Drones van het Directoraat Generaal Luchtvaart implementeert de Europese regelgeving, stelt de aanvullende nationale wetgeving op en adviseert inzake de UAS geografische zones.

Belgian Civil Drone Council

De Belgische Burgerluchtvaartautoriteit heeft samen met skeyes het initiatief genomen om een uitwisselingsplatform op te richten voor een constante dialoog over technologische, operationele en regelgevende onderwerpen. 

Skeydrone

Skeydrone is een dochteronderneming van de Belgische luchtverkeersleider Skeyes en wil een centrale rol spelen bij de implementatie van U-space in België door een van de eerste U-space service providers (USSP) in Europa te worden.

Commerciële partners inzake dronewetgeving

EuroUSC Benelux

EuroUSC-Benelux is een wereldwijd toonaangevend bedrijf in de onbemande luchtvaart. Ze adviseren bedrijven, operators en CAA’s om veilige drone-operaties in Europa en de rest van de wereld mogelijk te maken. EUKA-leden genieten 25% korting op alle softwareproducten van EuroUSC Benelux!

Pin It on Pinterest