Subsidiekanalen

Het financieren van een innovatief idee is niet altijd even eenvoudig. Gelukkig zijn er heel wat instellingen die bedrijven helpen bij het doorwaden van de mogelijkheden.
De belangrijkste speler op dit gebied is ongetwijfeld VLAIO, het Vlaamse Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Recentelijk zijn de subsidieregels vereenvoudigd. Er is nu sprake van twee grote steunpilaren voor bedrijven die willen innoveren: de ontwikkelingsprojecten en de onderzoeksprojecten. Elk traject heeft zijn eigen accenten en voorwaarden.

Ontwikkelingsprojecten

Doel
Grotere groep van ondernemingen meer en sterker laten innoveren, en dit op een korte en resultaatgerichte manier.

Methode
Innovatieve businesscases.

Limiet
Beperking van de onderzoekscomponent.
25-50% van projectbegroting.
Minimum subsidie €25.000, maximum €500.000.

Resultaat
Kennis en kunde verhogende werking, en een verbeterde innovatiecapaciteit.

Onderzoeksprojecten

Doel
Onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten stimuleren, kennis verwerven door diepgaand onderzoek naar materialen en methoden.

Methode
Business cases, gekaderd in een lange termijn visie en strategie.

Limiet
Sterk gefocust op de onderzoekscomponent.
25-60% van de projectbegroting,
Minimum subsidie €100.000, maximum €3.000.000.

Resultaat
Een verbeterde kennis dankzij doorgedreven en fundamenteel onderzoek.

Naast de subsidies voor onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten biedt VLAIO nog heel wat andere financieringsmogelijkheden. Denk maar aan de Kmo-portefeuille of -groeisubsidie. Die informatie kunt u terugvinden op de website van het agentschap.

Hieronder vindt u enkele door ons geselecteerde projectoproepen, gegroepeerd per onderzoeksinstelling. Klik op de naam om de lopende oproepen te zien. Hou ook zelf de websites van deze instellingen in het oog, er verschijnen immers geregeld nieuwe oproepen.

Vindt u een projectoproep die interessant is, maar ziet u het niet zitten om op eigen houtje een dossier in te dienen? Contacteer dan EUKA. Wij kunnen u helpen om de geschikte partners te vinden, en staan u bij met de dossieropbouw.

Oproepen

Open ICON Call
Website
Deadline: 14/03/201*
Gedurende twee jaar wordt er samen met een multi-disciplinair team van wetenschappers, non-profits, en industriële partners samengewerkt om innovatieve oplossingen te vinden voor de markt.

Open iSTART Call
Website
Deadline: 01/02/201*
IMEC iStart is een acceleratieprogramma voor jonge ondernemingen. Gedurende twaalf maanden wordt het proof-of-concept van het deelnemende bedrijf onderzocht op de haalbaarheid. Ook de commerciële lancering van de/het eerste product(en) wordt voorbereid, en dit in samenspraak met de bedrijfspartners van IMEC iStart.

Oproepen

Innovative applications of drones for ensuring safety in transport
Website
Deadline: 16/1/2019
Dronetechnologie moet zowel veilig als veilig-makend worden. Dit project hoopt oplossingen aan te reiken om drones veiliger in te kunnen zetten en te ontwikkelen. Tegelijkertijd kijkt Europa naar manieren om de innovatieve dronetechnologie in te zetten om de veiligheid van lucht, water en grondwegen te verhogen.

Logistics solutions that deal with requirements of the ‘on demand economy’ and for shared-connected and low-emission logistics operations
Website
Deadline: 16/1/2019
De klant wil zijn materiaal ontvangen wanneer hij of zij het nodig heeft. De vraag naar Just-In-Time delivery zal ook in de toekomst enkel nog stijgen. De zoektocht naar groene, geautomatiseerde, en verbonden technologie is dan ook volop bezig. Drones kunnen hier een leidende speler worden.

Visionary and integrated solutions to improve well-being and health in cities
Website
Deadline: 19/2/2019
De mens van de toekomst leeft in de stad. Tegen 2050 zal 70% van de wereldbevolking in een stedelijk gebied leven. Daarom is het belangrijk om na te denken over hoe we het veranderende landschap optimaal kunnen inrichten. Ook hier is een plaats voor drones. Denk maar aan de opsporing van luchtvervuiling, het meten van geluidsniveaus, het inscannen van de stedelijke dichtheid. De mogelijkheden zijn eindeloos.

EIC Horizon Prize for ‘affordable high-tech for humanitarian aid’
Website
Deadline: 15/1/2020
Conflict- en rampgebieden zijn vaak moeilijk te bereiken. De mensen die er echter wonen, hebben hulp snel nodig. Tegelijkertijd zien we steeds vaker besparingen die de slagkracht van NGOs en overheden inperken. De zoektocht naar nieuwe, goedkope manieren om humanitaire hulp te leveren, is ingezet. Drones kunnen op een betrouwbare manier deel uitmaken van deze plannen.

Oproepen

Interreg Vlaanderen-Nederland IV
Website
Deadline: 18/5/2018
Interreg is een project van de Europese Unie om de samenwerking tussen verschillende landen te versterken. Interreg Vlaanderen-Nederland IV heeft vier prioriteiten: Innovatie, Energie, Hulpbronnen, en de Arbeidsmarkt. In elke categorie zijn er verschillende miljoenen Euro te verdelen. Voor het Innovatie-deel is er zelfs €7.5 miljoen beschikbaar.

 

Oproepen

Intelligent Follow Me (Follow_Icon)
Website
Autonomie van voertuigen is een belangrijke evolutie. Dit project wil inzetten op de zogenaamde follow-me technologie om machines een niet-voorgedefinieerd pad te laten volgen. Door onderzoek te voeren naar kost-effectieve concepten van zulke technologie, in combinatie met goedkope sensoren, kan de drone in nieuwe industrieën ingezet worden.

Context Aware Control (Conacon_Icon)
Website
Een drone kan dan wel autonoom opereren, de context waarin die drone zich bevindt legt limieten op. Denk maar aan de batterijduur, de wind, of de payload. Dit onderzoek kijkt hoe de bediening rekening kan houden met die context, om zo verbeterde prestaties te bekomen, zonder een toegenomen complexiteit van de controller.

Oproepen

Stereo III – Support to the exploitation and research in earth observation
Website
Deadline: 31/12/2018
Drones staan vandaag al in voor het detecteren van waterniveaus, soorten gewassen, en schade door evers aan akkers. Die trend wordt voortgezet. Het onderzoek zoekt nieuwe methoden om de globale monitoring van vegetatie en de evolutie van grote landecosystemen mogelijk te maken. Ook het beheer van de leefomgeving, op lokale en regionale schaal is een speerpunt van de studie. Dronebedrijven kunnen hiermee inspelen op een steeds luider klinkende vraag van zowel de landbouwindustrie als de ecologisch-verantwoorde overheid.

Oproepen

Team Up 2018
Website
Deadline: 22/06/2018
Brusselse bedrijven of consortia met een link naar de Belgische hoofdstad kunnen deelnemen aan Team Up 2018. De oproep is gericht op het verbeteren van gedistribueerde en gedecentraliseerde systemen. Drones as a service vallen hier ook onder. De oproep gaat immers breder dan puur ICT-systemen.

Schrijf je in op de EUKA-nieuwsbrief!

Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest