Het begon allemaal heel onschuldig, meer dan twee jaar geleden, toen Dave Wels op vakantie een speelgoeddrone kocht voor zijn kinderen. Zoals alle goede papa’s begon hij er zelf mee te experimenteren en zijn drone-passie werd geboren. Wels, ondertussen zaakvoerder van Flywel, een aanbieder van drone-oplossingen, blikt terug op zijn parcours.

Dave Wels: “Ik ben vrij vroeg met drones gestart, in augustus 2015 -nog voor de wetgeving van kracht werd-, en in de zomer is dat natuurlijk heel fijn, vliegen met een drone. In de winter die daarop volgde, bostste ik al meteen op de eerste beperkingen: een drone is niet bestand tegen regen en wind.”

‘Drones’ gaan over meer dan alleen vliegen

Dave begon te zoeken naar oplossingen, maar de markt bleek nog grotendeels onbestaande te zijn. In maart 2016 kwam hij terecht bij Noordzeedrones, een West-Vlaamse droneschool en behoorde hij samen met een 100-tal gelijkgestemden tot de eerste lichting dronepiloten in België.

“Gasdetectie met drones behoort ook tot de mogelijkheden, waardoor je geen brandweerlui naar een potentieel gevaarlijke situatie moet sturen.”

“Toch heeft het nog geduurd tot oktober 2016 voordat alle formaliteiten om effectief te mogen vliegen in orde waren”, getuigt hij. “Ondertussen was ik op zoek naar een business model dat verder ging dan louter vliegen met een drone. Ik bekijk de zaken vaak vanuit mijn technische achtergrond en ik wil daarom niet alleen beelden maken, maar ook werken rond de hele data-analyse en dienstverlening die er achter de beelden zit.

Zo werken we bijvoorbeeld aan een project rond het meten van luchtkwaliteit in steden. Ook gasdetectie behoort daar tot de mogelijkheden, waardoor je dus geen brandweerlui in een potentieel gevaarlijke situatie moet ter plaatse sturen.”

Uniek beeldmateriaal

“Natuurlijk laten we het maken van beelden niet los”, zegt Wels. “Dat is een groot deel van de markt vandaag. Zo hebben we momenteel een samenwerking met de VRT waarbij we unieke momenten in beeld brengen. Bij de intrede van de Sint in Antwerpen zorgden we voor een primeur met een originele drone-invalshoek. Ook maakten we spectaculaire beelden van de Pinksterviering, waarbij we door een kerk vlogen: prachtige momenten zijn dat!”

“Werken met een drone, dat gaat van het verzamelen van data tot het verwerken, interpreteren én gebruiken van die data.”

Flywel is ook actief, zij het in mindere mate, in het maken van promotionele beelden voor immo en andere reclamedoeleinden. “Toch ligt onze nadruk vooral op de industrie, dat is de toekomst”, zegt Wels. “We kunnen daar ook veel meer het verschil maken. Een andere markt die eveneens interessant is, is die van de overheidsdiensten. Die doen vandaag alles ‘in house’, maar dat zal op termijn wel verschuiven. Ook de luchtmetingen, die ik eerder vernoemde, is iets wat voor de overheid belangrijker zal worden en daar willen we vooral een rol spelen in de verwerking van de resultaten van zo’n meting. Flywel zal ook de nodige processen en een actieplan aanbieden. Zo gaat de dienst die we leveren van a tot z: van het verzamelen van de data tot het verwerken, interpreteren én gebruiken van de data.”

“De dronewereld gaat nog een moeilijke tijd tegemoet om een echte doorbraak te maken, zeker wat betreft de nodige investeringen om de industriele markt te laten groeien.”

Up-to-date

“Technologisch evolueert de markt heel snel”, gaat Wels verder. “Flywel blijft constant de vinger aan de pols houden. We hanteren dan ook een kwaltatief hoog niveau: we krijgen relatief makkelijk vergunningen, we respecteren die ook en dat weten ze bij de overheidsdienst mobiliteit (DGLV). We werken ook heel professioneel en conformeren ons volgens de hoge industriestandaarden qua kwaliteit en veiligheid.”

“De dronewereld gaat nog een moeilijke tijd tegemoet om een echte doorbraak te maken, zeker wat betreft de nodige investeringen om de industriele markt te laten groeien. Wat betreft entertainment en vrijetijdsindustrie zal dit minder een probleem zijn”, aldus Wels. “We mogen de strijd niet opgeven. Elk project voor de industrie geeft een boost en is een meerwaarde. Met verschillende partijen kunnen we de technologie in de industrie aanwakkeren. ‘Samenwerking’ is hier dan ook het codewoord.”

Pin It on Pinterest