Vrijdag 28 februari kwamen de leden van het Industrial Advisory Committee en de Valorization Board van het OmniDrone-project samen voor een demomoment. OmniDrone streeft naar een doorbraak van 720° intelligente camera’s met betrouwbare draadloze communicatie en ingebouwde processoren. De bedoeling is om zo het gebruiksgemak van drones te verbeteren en de piloot te assisteren met verschillende veiligheidsfuncties die vergelijkbaar zijn met de rijhulpsystemen in moderne auto’s, of de drone zelfs autonoom te laten interageren met de omgeving

Onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) staan op het punt deel uit te maken van ons dagelijks leven en civiel gebruik. Drones maken een groot aantal nieuwe diensten mogelijk, met toepassingen die variëren van 3D-modelling en bewaking van grote gebieden tot zoek- en reddingsacties en brandweermissies. De betrouwbaarheid en het gebruiksgemak van drones zijn de belangrijkste factoren voor de praktische inzet van UAV in commerciële scenario’s.

Om een ​​ultrabetrouwbare en gebruiksvriendelijke UAV’s mogelijk te maken, investeert het OmniDrone-project, een initiatief van KU Leuven, intensief in het innovatieve concept van 720 graden camera’s, dat zijn 3D-diepte bewuste omnidirectionele camerasystemen. Dergelijke camera’s zullen broodnodige omnidirectionele en diepte-bewuste visie contextinformatie naar de UAV overbrengen die nodig is om autonoom informatie over de omgeving te verzamelen en zo de operator te assisteren, rekening houdend met de missie- en veiligheidsbeperkingen.

Om zo’n 720 graden videogestuurde UAV te bekomen en eenvoudige bediening te garanderen, moeten het innovatieproces de volledige waardeketen van 720 graden cognitieve visie bestrijken: van 3D-verwerking tot realtime implementatie, tot visuele lokalisatie en tot semantische analyse. Om die gehele waardeketen te kunnen bedienen, richt het project zich op 4 geselecteerde concrete valorisatie-aanvragen: verkeersbewaking, professionele video-uitzendingen, inspecties en beveiliging en bewaking.

4 van de 6 betrokken onderzoekspartners behandelen elk een aspect van deze 3D-waardeketen voor cognitieve visie. Een 5e onderzoekspartner richt zich vervolgens op uiterst betrouwbare communicatie, bereikt door zowel 4G- als WLAN-draadloze verbindingen in kaart te brengen en opportunistisch te exploiteren. Ten slotte worden de wettelijke en regelgevende beperkingen door een zesde partner overwogen.

Tijdens deze 4e meeting van het OmniDrone-project werd een status rapport gepresenteerd over de studies in de context van het project. Zo is men erin geslaagd om voor bewakingsdoeleinden met behulp van 720° camerabeelden personen individueel en/of parallel te volgen. De bedoeling is om deze identificatietechnieken nog sneller te maken, en zo samen met een on-board processing van de gecapteerde data op een klein FPGA chip een autonome sturing van de drone te verwezelijken. De communicatie met de drone gebeurt over een 5G-netwerk in combinatie met een mobiel telefoonnetwerk. Het project heeft op al deze indivuele aspecten voor een significante vooruitgang gezorgd. Nu is het enkel nog een kwestie van alle aspecten te integreren in één werkend geheel.

Voor meer informatie over het project kan u terecht op https://www.omnidrone720.com. De presentaties van de meeting kan u hier downloaden.

20200228 - 4th OmniDrone Advisory Board meeting

Pin It on Pinterest