PROJECTEN IN AANVRAAG
Project is ingediend bij de oproepende instantie.
Drones als hulpinstrument op de werf
Hoe dicht staan we vandaag bij de drone als alledaagse bouwhelper? Het lijdt geen twijfel dat er wellicht een markt is voor een robot, in casu een drone, die verschillende taken op een werf op zich kan nemen. Het oppikken van gereedschap, het inschatten van workloads, het tillen van materialen die met een kraan naar een hogere verdieping moeten gebracht worden, het uitsparen van stellingenbouw en zo kan je nog wel even doorgaan. De haalbaarheidsstudie moet alle aspecten van een dergelijke ‘bouw-assistentie drone’ bestuderen.
Scanning data genereren voor bouw/BIM-modellen met drones
Dit project focust op het gebruik van drones om diverse types van metingen uit te voeren op bestaande gebouwen en gebouwen in opbouw, op de verdere verwerking van deze metingen, en op de integratie van de verwerkte metingen of detecties in het brede bouwproces. Drie toepassingsdomeinen worden geviseerd: bestaande gebouwen, nieuwe gebouwen/werven, bouwwerven in het algemeen.
Verbeterde drone-bediening voor meer accurate besturing (automatisch en manueel)
De algemene doelstellingen van dit project zijn de piloot te ondersteunen en de besturing van UAV’s bevordert door de controller te verbeteren op basis van modellen die complexe aërodynamische interacties kunnen voorspellen. Huidige autopiloten gebruiken klassieke lineaire controle technieken voor navigatie, begeleiding en controle. In de nabijheid van voorwerpen of bij wind worden deze aërodynamische interacties echter heel belangrijk en falen de traditionele autopiloot-systemen.
VueloFysi: Groeninventaris en -mapping met behulp van Drones in functie van de software DIPLA
Kwalitatief groenbeheer staat of valt bij een goed beeld van de situatie op het veld, een gedetailleerde inventaris van het groenpatrimonium. De vraag naar zeer accurate, regelmatig geüpdate en betaalbare gegevens, onafhankelijk van en aanvullend aan reeds bestaande databronnen is dus hoog. En daar kan mogelijkerwijs het vergaren van groendata via gespecialiseerde drones een oplossing bieden. Een samenwerking van Profisi met het bedrijf Landron/Didex is daarbij cruciaal. Didex is niet alleen gespecialiseerd in geomapping via drones maar is daarnaast expert als het gaat over multispectraalanalyse . Dit is een cameratechniek die onder andere toelaat groen en planten beter te analyseren en te herkennen dan de informatie die bestaat binnen het visuele spectrum.